Σχολή

Γυμναστική, ηρεμία και επαφή με τη φύση. Τρεις λόγοι που κάνουν κάποιον να ασχοληθεί με την ιππασία. Εξασφαλίζει την απόδραση από την καθημερινότητα αφού πρόκειται για ένα ξεχωριστό άθλημα κατά το οποίο  ο αθλητής προσπαθεί να εναρμονιστεί και να συντονιστεί με το άλογο.

Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, ενώ ανήκει στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από το  1912. Είναι το μόνο που περιλαμβάνει δύο αθλητές, το άλογο και τον ιππέα. Γυναίκες και άντρες αγωνίζονται με ίσους όρους.

Ο ιππικός μας όμιλος έχει ένα αριθμό από προγράμματα για παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει με βόλτες από την ηλικία των τριών ετών στην πορεία του προς την εξοικείωση του με το άλογο και πέντε χρόνων ξεκινάμε τα μαθήματα τους. Στο αγωνιστικό τμήμα μπορεί να μπει από τα δέκα του χρόνια. Αλλά και για τα πιο μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες δεν υπάρχει δεσμευτική ηλικία, αρκεί να έχουν όρεξη και να μη φοβούνται. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα όποτε το αποφασίσει.

Η επαφή των παιδιών με το άλογο έχει ευεργετική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ιππασία χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες.

Τα πρώτα μαθήματα είναι αρκετά απλά. Αρχικά θα πρέπει να γίνει η εξοικείωση με το άλογο. Ο προπονητής μαθαίνει στον ιππέα πώς να καθίσει στη σέλα, πώς να κρατάει τα ηνία, πώς να στέκεται. Μέχρι να συνηθίσει ο αναβάτης, το άλογο το καθοδηγεί ο δάσκαλος. Το πότε ακριβώς θα μάθει κάποιος να ιππεύει εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο, τη διάθεση του και τις δυνατότητές του. Σε γενικές γραμμές όμως στα πέντε με δέκα μαθήματα κάποιος έχει μάθει να ιππεύει με ασφάλεια.

Σήμερα η ιππασία με τα τρία από τα οκτώ αγωνίσματα της, την Υπερπήδηση Εμποδίων, την Ιππική Δεξιοτεχνία και το Ιππικό Τρίαθλο αποτελεί επίσημο άθλημα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό όμως δεν την αποκλείει από το να γίνει ένα χαλαρό χόμπι που να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφεύγουν και να χαλαρώνουν. Μπορείτε είτε να μπείτε σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπου θα προπονείστε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα ή να επισκέπτεστε το χώρο μας όποτε εσείς μπορείτε και θέλετε (κατόπιν συνεννόησης) προκειμένου να κάνετε ιππασία με την επίβλεψη καθηγητή.

Ο βασικός εξοπλισμός των αρχάριων ιππέων αποτελείται από το προστατευτικό καπέλο ιππασίας, που το παρέχει ο όμιλος μας για τους νέους φίλους μας. Θα πρέπει να φροντίσουν να έρθουν για το μάθημά τους με άνετα ρούχα και παπούτσια κατά προτίμηση όχι ίσια (ενδείκνυνται τα μποτάκια / μπότες).