Θεραπευτική Ιππασία

therapeutiki4Ο Αττικός Όμιλος Ιππασίας (ΑΟΙ), ξεκίνησε
Πρόγραμμα Ιπποθεραπείας – από τον Ιανουάριο 2016

Ο ΑΟΙ, πιστός στην αρχή πως η επαφή με το άλογο μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται σε κάθε συνθήκη καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος αναγκών, ξεκίνησε με  τους καλύτερους οιωνούς μια νέα σειρά προγραμμάτων Ιπποθεραπείας και Θεραπευτικής Ιππασίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικούς θεραπευτές με αντίστοιχα ειδικά άλογα για το σκοπό αυτό.
therapeutiki5

Η Ιπποθεραπεία είναι μια μέθοδος αποκατάστασης κατά την οποία το άλογο χρησιμοποιείται ως εργαλείο που μεταδίδει κίνηση ενώ το άτομο απαντά ενεργητικά στην κίνηση του αλόγου ενθαρρύνοντας το να προσαρμόζεται στις διάφορες αλλαγές του περιβάλλοντος. Οι θεραπευτικοί στόχοι και οφέλη είναι η εκπαίδευση  βάδισης, ο έλεγχος στάσης σώματος, η ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου και η αναχαίτιση των παθολογικών κινητικών προτύπων  βελτιώνοντας την ισορροπία, τη μυική δύναμη, τον κινητικό έλεγχο, την αισθητηριακή ολοκλήρωση, το συντονισμό, όπως επίσης μπορεί να προάγει τις αλλαγές και αναδιοργάνωση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)  αυξάνοντας την πιθανότητα μεταφοράς της νέας αυτής μάθησης σε διαφορετικά πρότυπα κίνησης που χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με σκοπό την βελτίωση των ικανοτήτων του ατόμου και διατήρηση της λειτουργικότητας.

Στη Θεραπευτική Ιππασία ο αναβάτης εκπαιδεύεται ώστε να ελέγχει το άλογο χρησιμοποιώντας βασικές ιππικές δεξιότητες με στόχο τη βελτίωση στον έλεγχο, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την αισθητηριακή διαχείριση και βεβαίως την επικοινωνία η οποία μπορεί να είναι λεκτική ή μη λεκτική. Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια ολιστική μέθοδο προσέγγισης όπου εκτός της βελτίωσης στη φυσική και γνωστική κατάσταση του ατόμου παρέχει θετικές αισθητηριακές, ψυχοκοινωνικές, εκπαιδευτικές, συναισθηματικές και αναπτυξιακές προκλήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην καλή συνολική εικόνα του ατόμου. To άλογο αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το παιδί ή τον ενήλικα αφού δημιουργείται μεταξύ τους ένας πολύ δυνατός δεσμός με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και κοινωνικοποίησης καθώς διενεργείται διαδικασία εναρμόνισης με ένα άλλο ζωντανό ον.
therapeutiki2Ενδείξεις για ανάγκη συμβολής Ιπποθεραπείας και Θεραπευτικής Ιππασίας είναι  παθήσεις του ΚΝΣ οποιασδήποτε αιτιολογίας όπως εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας  κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλικό, διάφορες εκφυλιστικές νευρολογικές καταστάσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, αναπτυξιακή διαταραχή, νοητική καθυστέρηση κλπ.

therapeutiki1

Οι Ειδικοί στον ΑΟΙ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και συζήτηση. Με χαρά ιδιαίτερη σας περιμένουμε στον Όμιλο μας για ακόμα καλύτερη γνωριμία!

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6907735029